Michael Wichmann

Ud af mændenes skygge

Michael Wichmann
Ud af mændenes skygge

Den ene er gift med FC Københavns anfører, den anden med landsholdets målmand.

Tidligere på året startede Christine Kvist og Stine Schmeichel ”Fodboldfonden”, hvis formål er at forbedre vilkårene for udsatte børn i Danmark. ”Copenhagen Sundays” har mødt dem til en snak om arbejdet med fonden og om livet som fodboldkone.


Af: Michael Robert Wichmann
Foto: David E. Bastian-Møller


Sensommeren viser sig fra sin bedste side. Solen skinner fra en skyfri himmel, men vi sidder alligevel i skyggen. Danmarks Nationalstadion og FC Københavns hjemmebane, Parken kaster en stor skygge over det hjørne af Fælledparken på Østerbro, hvor vi har slået os ned.

- Hvorfor vælger de altid et foto, hvor han ser tåbelig ud, siger Christine Kvist og peger op på det gigantiske foto af ægtemanden, William Kvist, der hænger på Parkens langside ud mod Øster Allé. Portrættet af FC Københavns anfører er placeret tættest på det hjørne, hvor vi sidder. Det udgør sammen med portrætter at de øvrige FCK-spillere næsten en stor mosaik, så ingen er i tvivl om, at ”Her reger F-C-K”.

Christine Kvist og Stine Schmeichel står bag FodboldFonden.

Christine Kvist og Stine Schmeichel står bag FodboldFonden.

Stine Schmeichel griner og smiler. Hun er også vant til at være i skyggen af sin mand. Stine er nemlig gift med Landsholdets og Leicester Citys målmand, Kasper Schmeichel.

Christine Kvist og Stine Schmeichel kender hinanden godt og de to kvinder falder hurtigt i snak. Det handler ikke om fodbold, men om det projekt de startede sammen ved årsskiftet.

De mødte hinanden for tre år siden i England, da William Kvist spillede for den engelske klub Wigan Atlethic og kemien var der med det samme. Stine er uddannet Jordemoder og Christine er Kommunikationskonsulent. De blev hurtigt enige om, at de ville ”lave noget sammen”.

- Vi er begge mødre, så vi var enige om, at det skulle være noget der hjælper børn, sige Stine Schmeichel.

- Mange tror ikke, at der findes fattige børn i Danmark, men det gør der, siger Christine Kvist.

Christine Kvist

Christine Kvist

De to kvinder er ikke meget for at være politiske, men de vurderer, at problemet med fattigdom ikke er blevet mindre i de seneste år.

- Kontanthjælpsloftet har kun gjort det værre. Der findes mange familier i Danmark, der for eksempel ikke har råd til en god flyverdragt til deres børn, siger Stine Schmeichel.

Fodboldfonen samarbejder med Børnesagens Fællesråd, der tager sig af meget af det praktiske. Projektets hjemmeside blev lanceret i juni og Christine Kvist og Stine Schmeichel er udmærket klar over, at opstarten har været nemmere på grund af deres berømte ægtemænd.

For eksempel har de to allerede optrådt i ”Go`Aften Danmark” på TV 2 og i ”Alt For Damerne”.

- Vi har intet problem med at vi får ekstra opmærksomhed, fordi vi er gift med William og Kasper, siger Christine Kvist.

Stine Schmeichel

Stine Schmeichel

- Det vigtigste er, at vi kan gøre en forskel og hjælpe børn. Vi er i en privilegeret situation, hvor vi har adgang til at give nogle børn nogle oplevelser, som deres forældre ellers ikke har mulighed for at give dem, siger Stine Schmeichel.

Lige nu er Fodboldfonden ved at forberede et arrangement i forbindelse med det danske landsholds kamp mod Rumænien i Parken den 8. oktober. Her vil en gruppe børn få gratis billetter til kampen og de vil også få mulighed for at møde spillerne.

- Det her kunne ikke lade sig gøre uden opbakning fra Kasper og William. De bakker 100 procent op om projektet og er stolte af os, siger Christine Kvist.

- Og Kasper har faktisk oversat vores hjemmeside fra dansk til engelsk, supplerer Stine Schmeichel.

Gider ikke se flere kampe mod Hobro

Fodboldfonden er med til at give de to kvinder indhold i hverdagen. De har begge truffet et bevidst valg om at sætte deres egen karriere i baggrunden i den årrække deres mænd stadig er aktive. For Stine Schmeichel har det ”altid været sådan” og hun forsøger at være på plads på Leicester Citys hjemmebane King Power Stadium, hver gang holdet spiller hjemme. Noget der er blevet sværere, efter at hun er blevet mor. Christine Kvist måtte træffe et valg, da den tyske Bundesligaklub VFB Stuttgart i 2011 pludselig kom med et tilbud på ægtemanden. Tyskerne ville betale mange penge for at få William Kvist lokket væk fra den danske hovedstad og FC København.

- Vi tog os en seriøs snak om, hvad vi skulle gøre. På det tidspunkt havde vi ikke børn, så det var et reelt valg og jeg valgte at satse på forholdet, siger Christine Kvist og smiler.

William Kvist spillede i udlandet i 4 år

Nu er parret tilbage i København og de er blevet forældre. Både familien Schmeichel og familien Kvist har bevidst fravalgt at hyre en au pair og prioriterer samvær med børnene højest. Det har også betydet, at Christine Kvist ikke længere er fast gæst til alle FC Københavns hjemmekampe i Parken. Nu vælger hun kampene med omhu.

- Jeg har for eksempel set rigtig mange kampe mod Hobro, så det er nok den slags kampe, som jeg vælger fra nu, siger hun.

Begge kvinder føler sig privilegerede. Fodbolden fylder naturligvis meget, men de er også gift med mænd der har meget fri og tager del i børnenes opdragelse.

- Ofte træner Kasper om formiddagen, så det sker tit, at vi har en eftermiddag, hvor hele familien kan være sammen, siger Stine Schmeichel.

- Ja, der er mange der kigger misundeligt på os når far, mor og barn er sammen på legeplads en helt almindelig hverdags eftermiddag. Det er ikke en mulighed for specielt mange familier, supplerer Christine Kvist.

- Det eneste minus er, at William sover meget, siger hun.

- Det gør Kasper også, siger Stine Schmeichel og griner.

Begge kvinder er stolte af deres mænd og lever med den opmærksomhed det fører med sig, at være gift med en professionel fodboldspiller. Familien Schmeichel mærkede det for alvor, da Leicester City i 2016 sensationelt vandt den engelske Premier League. Her kom spillernes koner pludselig i fokus også i de mere tabloide medier.

- En avis lavede en artikel om konerne bag mestrene og her mærkede vi i høj grad de fordomme der eksisterer om fodboldkoner. Det viste sig, at halvdelen af holdets koner har et arbejde og det kunne jeg mærke, at journalisterne ikke havde regnet med, siger Stine Schmeichel.

Christine Kvist supplerer:

- Det er lidt noget andet i Danmark. William og jeg kan gå nogenlunde anonymt rundt i København. Der er naturligvis altid nogen der kommer over til ham, for at få taget en selfie, men de fleste er søde. Når det sker, så tilbyder jeg altid at være fotograf og tager billedet, siger hun.

Drømmer om New York

Både i hjemmet hos Familien Schmeichel og hos Familien Kvist taler de åbent om, hvad der skal ske, når mændenes fodboldkarrierer slutter.

Det er et tilbagevendende tema i København. I Leicester fylder det knap så meget. . William Kvist er midtbanespiller og er efterhånden blevet 32 år. Kasper Schmeichel er 30 år og målmand.

Ingen af familierne har lavet en decideret aftale om, at kvindernes karrierer skal prioriteres højest, når mændenes støvler er blevet lagt på hylden, men der er alligevel lagt planer.

- William har kontrakt med FC København i tre år endnu og den kontrakt opfylder han, men vi har en fælles drøm om at bo i udlandet igen, siger Christine Kvist.

- Vi drømmer om at komme til at bo i New York. Det er en by vi begge holder meget af. Måske kan det kombineres med et job i fodboldverdenen. Enten som spiller, som træner eller noget helt tredje, siger hun.

21040858_10155737895892608_1212081959_n.jpg

Så lang er de ikke med planene efter fodboldkarrieren i Leicester.

- Kasper er i princippet midt i sin karriere. Han er målmand og kan spille længe endnu, siger Stine Schmeichel.

-Til den tid er Fodboldfonden nok så stor en succes, at det kan blive til et fuldtidsarbejde for mig, siger hun.

- Det er det vi drømmer om, siger de i kor.

De to kvinder bevæger sig fra Parkens skygge og ud i solen. Krammer hinanden og går hvert til sit. Deres fælles projekt, Fodboldfonden er klar til at kaste lys på udsatte børn i Danmark.

Læs mere om FodboldFondens vigtige arbejde her: www.fodboldfonden.dk

Michael Robert Wichmann er Studievært og journalist på TV 2 NEWS og har fulgt FC København tæt siden klubbens start. Michael praler ofte med, at han var på stadion til klubbens første hjemmekamp i superligaen 16.august 1992 og han har ikke misset mange hjemmekampe siden. Michael bor på Østerbro, kun cirka 10. minutters gang fra den faste plads på C-tribunen i Parken.