STJARNAN - ISLANDS FCK?

STJARNAN - ISLANDS FCK?

Vi kender alle følelsen. Man er skuffet på vej hjem fra Parken og man skulle nok ikke have drukket den sidste øl man købte ude foran Parken. Pludselig vibrerer telefonen. Der er en besked i gruppechatten. ”Jeg kommer til København og tisser dig op og ned ad ryggen din danske #¤%)¤”.


Af: Ingólfur Ingólfsson
Foto: Eva Björk


Det kunne umiddelbart lyde som et citat fra en forholdsvis middelmådig pornofilm, men det er altså den besked jeg modtog torsdag aften i sidste uge, da det stod klart, at mit elskede FC København skulle møde Stjarnan fra Island i Europa League kvalifikationen. Stjarnan er en klub jeg kender særdeles godt og den romantiske besked ovenfor modtog jeg fra en af mine rigtig gode kammerater, der er en del af Stjarnans trænerstab.

For blot at give en kort intro til mig selv, så er jeg en 27 årig islænding, men jeg er opvokset i København, hvor jeg har boet mere end halvdelen af mit liv med enkelte afstikkere til Island. I Island spillede jeg selv i landets divisioner og fik således et særdeles godt kendskab til den islandske liga og de islandske spillere. Kampen på torsdag bliver derfor meget speciel for mig, da Stjarnan er en af de klubber jeg har fulgt meget tæt og et hold hvor jeg har spillet med og i mod et par af deres spillere.

Formålet med denne lille artikel er at give mine medfans en kort introduktion til vores kommende modstander og hvad vi kan forvente fra de to opgør.

Stjarnan 

Stjarnan er en idrætsklub fra Garðabær, der ligger lige uden for Reykjavik. Garðabær er en selvstændig kommune, der sammen med Reykjavik og de nærtliggende kommuner danner det man i Island kalder „höfuðborgarsvæðið“ eller hovedstadsområdet. Bydelen er en af de velhavende bydele i Reykjavik, hvor der ligger en masse store villaer og en stor del af Islands øverste samfundsklasse er bosat. Hvis man kan overføre det til København minder bydelen vel en del om Gentofte.

Klubben blev stiftet i 1960 og klubbens farver er blå og hvid. Klubbens hjemmebane er Stjörnuvöllur, hvor underlaget er kunstgræs og der til kampe i Europa er plads til godt 1000 tilskuere på den enkelte tribune på langsiden.

Foto: twitter.com/silfurskeidin?lang=en

Foto: twitter.com/silfurskeidin?lang=en

Sølvskeen

Klubbens fangruppe hedder Silfurskeiðin, eller sølvskeen, og er en sarkastisk reference til det islandske ordsprog ”at være født med en sølvske i munden”. Med andre ord, at ens familie har mange penge. Fangruppen består af ca. 20-30 mand, der synger lidt og er meget glade for at slå på trommer. Det var Silfurskeiðin, der indførte det snart infamøse ”huh” råb, der senere blev brugt af det islandske landsholds fans.

Klubbens fodboldhold fristede en tilstedeværelse i landets lavere rækker indtil sommeren 2009, hvor klubben endelig rykkede op i landets bedste række og de har været lige siden. Klubben blev i 2010 verdenskendt, da spillernes indøvede jubelscener blev en Youtube-sensation. De fleste af dem var ganske underholdende, men spillerne blev på det tidspunkt kritiseret for at fokusere for meget på jubelscenerne og for lidt på at spille fodbold og vinde kampe. (Se video nedenfor)

Sommeren 2014 var meget speciel for Stjarnan, da klubben vandt sit første mesterskab og gik hele vejen til play-off runden i Europa League hvor man røg ud 9-0 samlet til Inter Milan. På vejen slog man henholdsvis Bangor City, Motherwell og Lech Poznan.

Specielt kampen på udebane mod Lech Poznan vil være et evigt minde for de islandske spillere. Efter kampen blev Lech Poznans spillere buhet fra banen af hjemmepublikummet, hvor de herefter bryder ud i en massiv hyldest til Stjarnans spillere og klappede dem fra banen. En flot gestus og ikke umiddelbart noget man havde forventet i Poznan (se video nedenfor).

De seneste par sæsoner har været en mindre skuffelse for Stjarnan, der ikke for alvor har kæmpet med om mesterskabet siden triumfen i 2014. Det er i denne periode blevet til en 4 plads og to 2 pladser i ligaen. Klubben har dog i denne periode etableret som en af islandsk fodbolds topklubber. I 2015 deltog klubben i Champions League kvalifikationen hvor man røg ud 6-1 samlet til Celtic og i 2017 røg man højest overraskende ud til Shamrock Rovers i Europa League kvalifikationen.

Resultaterne har været meget op og ned, men klubben har valgt at bevare troen på træner Rúnar Páll Sigmundsson. En lokal gut, der i sin første sæson vandt det længe ventede mesterskab hjem til sin klub.

Klubben ligger i skrivende stund på en 2. plads i ligaen 3 point efter favoritterne Valur Reykjavik. Klubben råder over en del rutinerede spillere, der har været professionelle i udlandet og har uden tvivl et af de tungeste lønbudgetter i ligaen. Spillerne i klubben er ikke fuldtidsprofessionelle og de har alle jobs ved siden af fodbolden. For eksempel arbejder klubbens midtbaneslider, den tidligere SønderjyskE spiller, Baldur Sigurðsson som ingeniør og Guðjón Baldvinsson, den tidligere FCN angriber, arbejder i den finansielle sektor. 

Islandsk fodbold

Før jeg kan tegne et billede af vores kommende modstander, bør det hele sættes lidt i perspektiv. Jeg vil derfor forsøge at tegne et lynhurtigt portræt af islandsk klubfodbold og hvilket niveau klubberne er på. 

Som tilfældet er med Stjarnan, er langt de fleste spillere i den bedste islandske række (der bizart nok hedder Pepsi Ligaen) semi-professionelle. Ligaen er en sommerliga, der spilles fra maj til starten af oktober. Der er enkelte spillere, der er fuldtidsprofessionelle, men lønningerne ligger en del under den danske Superliga. 

Der er de seneste par år fra klubbernes side blevet investeret flere penge i at hente tidligere professionelle spillere hjem fra udlandet. Et hurtigt eksempel er Stjarnan, der som tidligere nævnt har Baldur Sigurðsson, Guðjón Baldvinsson og den tidligere FCM spiller Eyjólfur Héðinsson i truppen. For FCK fans er det også værd at bide mærke i, at Sölvi Ottesen blev hentet hjem til sin barndomsklub Víkingur Reykjavik før denne sæson.

Det vidner derfor om en liga, der er i økonomisk fremgang og jeg vil mene, at på det sportslige plan peger pilen ligeledes opad. Hvis vi ser bort fra Stjarnans europæiske resultater i 2014, er der dog ikke mange prangende europæiske resultater for de islandske klubber.

Stjarnans rivaler i toppen, Valur, tabte snævert og meget ufortjent til Rosenborg i sidste uge i Champions League kvalifikationen efter to tætte kampe. Sidste år var FH tæt på det første europæiske gruppespil for en islandsk klub, da de tabte snævert til Braga fra Portugal. For to år siden tabte Valur samlet 10-1 mod en dansk/tysk klub fra en rasteplads ved motorvejen uden for København. Et nederlag, der gjorde rigtig ondt på selvforståelsen af islandsk fodbold. 

Som resultaterne viser, er det bestemt en liga hvis topklubber på en rigtig god dag godt kan drille europæiske klubber, der ligger i den såkaldte sub-top. Herunder FCK. På en dårlig dag, kan de til gengæld tabe til hold som Shamrock Rovers. Og brøndby. 

Der har været stor tradition for at hente danske spillere til Island. Uden at skulle gennemgå listen af danske spillere, der har været forbi landet, så tæller listen bl.a. navne som Henrik Bødker, Bo Henriksen, Martin Rauschenberg, Mads Laudrup, Allan Borgvardt, Tommy Nielsen, Anders Bjerregaard, Nicolaj Hagelskjær, Kennie Chopart og Alexander Scholz. Med undtagelse af Alexander Scholz, er det spillere, der alle har det til fælles, at deres niveau vel ikke rækker til mere end en bundklub i den danske Superliga eller en klub 1. division. Det er efter min opfattelse meget sigende om niveauet i ligaen. 

De bedste klubber som Stjarnan, Valur, FH og KR ville godt kunne spille med i bunden af Superligaen, mens de resterende klubber cirka er på niveau med de danske 1. divisionsklubber.

Hvad kan vi forvente?

Når FCK på torsdag træder ind på Stjörnuvöllurs kunstgræs, møder de et hold, der ikke frygter danskerne. Truppen jublede, da de vidste, at de havde mulighed for at møde FCK. De går ind til kampen uden nogen som helst form for pres og vil drille FCK.

På hjemmebane i Europa har Stjarnan ofte presset sine modstandere meget højt og forsøgt at presse dem til fejl. Jeg ville derfor ikke være overrasket, hvis de vælger at presse os højt til at starte med.

Stjarnan er et fysisk stærkt hold, der er meget stærke på dødbolde. På trods af det, kan de sagtens spille bolden rundt og dominere kampe. I Island bliver de omtalt som et „heavy-metal“ hold, der spiller i højt tempo og kan score mål på flere forskellige måder.

Over de to kampe vil vi dog formentlig se et kampbillede hvor FCK kommer til at have bolden meget og Stjarnan forsvarer sig på egen banehalvdel.

Stjarnans største svaghed ligger efter min mening på højre back, hvor en af mine gamle kammerater, Jóhann Laxdal, formentlig kommer til at spille grundet en skade til den normale højre back. Jóhann er i øvrigt ophavsmanden bag alle jubelscenerne i 2010. Der vil være god mulighed for FCK til at angribe her med Fischer og Boilesen.

Omvendt ligger Stjarnans klart farligste våben ude på vestre kanten hvor klubbens og ligaens topscorer Hilmar Árni Halldórsson ligger. Hilmar er en meget kreativ spiller, der har et gyldent højreben og sparker fremragende dødbolde. Han har scoret 13 mål i 13 kampe og er det offensive omdrejningspunkt for Stjarnan. Med det niveau vores højre back har for tiden, er det bestemt en spiller vi skal holde øje med.

Klubbens stjerne Guðjón Baldvinsson er meget tvivlsom til kampen, da han pådrog sig en skade i mandags. Han er meget vigtig for Stjarnan og det vil være en kæmpe svækkelse af dem, hvis ikke han er med.

Profiler

Holdets klart største profil er Hilmar Árni Halldórsson, der spiller med nummer 10 på ryggen. Herudover vil jeg nævne Stjarnans venstre back Þórarinn Ingi Valdimarsson, der er en meget offensiv venstre back, der slår rigtig gode indlæg. Þórarinn Ingi har tidligere spillet i norsk fodbold hos Sarpsborg.

Stjarnans unge midtbanespiller, Alex Þór Hauksson, skal også have et ord med på vejen. Jeg har selv spillet på hold med Alex og man kunne tidligt se, at hans talent var kæmpe stort. Dengang var han 15 år. Han er i dag 19 år og er i gang med sin anden sæson som fast mand hos Stjarnan. Han har sågar allerede været anfører i et par kampe. Jeg glæder mig meget til at se Alex med nummer 29 spille mod FCK og jeg ikke er et sekund i tvivl om, at han bliver professionel fodboldspiller på et højt niveau i fremtiden.

Midt stopperen Daniel Laxdal er kulturbæreren på holdet. Han ligner ikke umiddelbart en fodboldspiller og er også en lidt atypisk forsvarsspiller, der bl.a. spiller i nummer 9. I Football Manager ville han være bedst beskrevet som en god gammeldags sweeper.

Hvad bliver den?

Jeg er ikke et sekund i tvivl om, at FCK går videre fra denne runde. Det ændrer dog ikke på, at jeg er meget spændt på at se Stjarnan spille mod FCK og se hvor de står i forhold til nordens suverænt største klub.

Islandsk jurist opvokset i København og FCK fan siden 1997. Sæsonkortholder på Sektion 12