SKAL VI FORVENTE MERE I DETTE VINDUE?
Hvad skal København-fans forvente af vintervinduet i en skør coronatid? Det har Copenhagen Sundays praktikant grublet over og skrevet nogle ord om.
Klummen er skrevet inden F.C. Københavns leje af Mustapha Bundu.
Af Rasmus Eghøje.
Foto: David E. Bastian-Møller/Copenhagen Sundays.
Januar-transfervinduet er det vindue, hvor fodboldklubber tænker året om, og evaluere sine spillertrupper. Det kan betyde knald eller fald for alle fodboldspillere. En fodboldspiller kan have præsteret godt og fundet et nyt niveau, der hiver efter en ny fodbold udfordring – spilleren kan også have underpræsteret og ikke opfyldt klubbens sportslige krav og må være tvunget til at finde en ny arbejdsgiver. Det kan også være noget helt tredje, som en spiller der underpræsterer i sin klub, men har et talent, der gør at man må søge en midlertidig aftale, for at få mest muligt spilletid, her i form af en lejeaftale. Alle disse muligheder, for spillerne, er nogle få af mange og januar-transfervinduet kan være en skør måned for fodboldklubber og spillere.
Hvad betyder dette januar-transfervindue så for FCK? Det betyder både at Københavns sportslige ledelse skal reevaluere spillertruppen Hvem har ikke levet op til de sportslige krav? Hvilke positioner mangler der styrker på? Og hvor mangler vi bredde i truppen? Alle de typer spørgsmål er noget Jess Thorup må tage op med det sportslige personale og evaluere internt. Men også løvernes økonomiske ledelse er inde over det nuværende transfervindue. Hvem hiver store lønninger og præsterer ikke sportsligt? Har FCK økonomien til at forøge lønudgifter eller skal lønudgiften mindskes? Har man et budget, der gør, at man kan hente spillere med niveau til København? Det er ligeledes spørgsmål, som F.C. København skal stille til sig selv; reevaluere, undersøge og stille krav til klubben, sportsligt og økonomisk.
Her vil jeg, som fan af F.C. København, give alle mine tanke om klubbens transfersituation, og hvad jeg forventer af dette transfervindue fra klubben - økonomisk og sportsligt.
Hvad betyder COVID19-pandemien for økonomien?
I oktober 2020, meddelte F.C. København og Parken Sport & Entertainment at man nedjusterede forventningerne til årets resultat. Her nedjusteret man til mellem 310 og 280 millioner kroner i underskud for 2020. Det er tal, der ikke er gode for PSE, det gør, at man må tænke sig om mht., hvor man bruger penge og hvor der kan spares penge, for at opnå mest mulig interesse fra investorer og sponsorer. Allerede i august 2020, måtte man nedjusterer forventningerne til årets resultat. Bo Rygaard fortalte dengang pressen, at det ikke gik udover det sportslige. Nu står vi i januar 2021, og man behøver ikke være et økonomisk geni, for at konkludere at selvfølgelig får det dårlige økonomiske år betydning, for det sportslige i F.C. København.
Den midlertidige lukningen af Lalandia har også forringet økonomien i PS&E, en stor økonomisk indtægt går man nu glip af. Forsamlingsforbud i løbet af 2020 har også gjort, at man ikke har haft tilskuere og dermed omsætning i Parken. Og man har måttet aflyse koncerter samt arrangementer i Parken.
Hvor kan man spare i F.C. København?
Man skal yde, før man kan nyde, siger et gammelt ordsprog og det gælder også i FCKs tilfælde. Selvom bestyrelsen tidligere har udtalt at økonomien i PS&E ikke går udover det sportslige i FCK, må man stadig konkludere, at det ikke er fra selskabet, løverne kan hente mange penge, som de kan bruge på at øge det sportslige niveau.
Den 1. oktober 2020 er en aften man, som FCK-fan, vil glemme hurtigst muligt. Den aften formåede man, for første gang i mange år, ikke at kvalificere sig til europæisk gruppespil, et gruppespil, der kunne have dækket de økonomiske huller i København. Det er en aften man må bøde for i resten af sæsonen.
Men hvor kan man så i F.C. København spare penge for at øge det sportslige niveau? Et spørgsmål, hvor svaret ligger lige til højrebenet; lønudgifter. Her må man kigge på spillertruppen og se, hvor man kan skille sig af med nogle spillere, for at mindske udgifterne, uden at det går ud over det sportslige. København er allerede godt i gang med det projekt. For nyligt har klubben sagt farvel til klubbens kultikon; Ragnar Sigurdsson. En spiller, der kun har spillet ni førsteholdskampe i 2020. Jess Thorup kunne også bekræfte overfor Copenhagen Sundays at Robert Mudrazija er på vej væk fra klubben. Spilleren har et stort talent, men han har underpræsteret for hovedstaden. De transferhandlinger fra FCK, betyder altså, at man er i gang med at mindske lønudgifterne i klubben.
Men, hvor skal man ellers kigge hen for at få styr på økonomien? Her kan man kigge på mulighederne af venstrebacks i København; Nicolai Boilesen, Bryan Oviedo, Pierre Bengtsson og for nyligt ungdomstalentet Victor Kristiansen. I sommer fortalte tidligere manager Ståle Solbakken, at Bryan Oviedo var blevet bedt om at finde en ny arbejdsgiver, men under Jess Thorup har Oviedo altså fundet sig en ny rolle i klubben. Boilesen er som selvskrevet i startopstillingen, om det så er som venstreback eller den lidt nyopfundne midtstopper. Det unge talent Victor Kristiansen må man vurdere ikke hiver den store løncheck i sammenligning til konkurrenterne på venstrebacken. Med hans talent og fremtidig mulige transferværdi, vil det heller ikke give mening for klubben at spare der. Således peger pilen uheldigvis hen imod Pierre Bengtsson, den 32-årige back, har kun spillet to kampe under Jess Thorup, inden han blev smittet med coronavirus. I mellemtiden er Oviedo opblomstret og virket til at være Thorups foretrukne venstreback. Ifølge Ekstra Bladet tjener Bengtsson omkring 250.000 kr. om måneden, hvilket giver en årsløn på 3 mio. kr.
En af de navne i F.C. København, der springer i øjnene og bliver omtalt igen og igen er; Andreas Bjelland. Midtstopperen blev i 2018, hentet på en 4-årig kontrakt, som ifølge Ekstra Bladet indeholder en årsløn på 9 mio. kr. Det betyder at Bjelland, med afstand, er den bedst betalte superliga-spiller. Udover den titel, koster FCK-spilleren, altså 18 mio. kr. i løbet af de to år han har tilbage af sin kontrakt. Det er en gigantisk lønudgift i klubben, for en spiller, der trods skader og corona hos andre spillere, kun har spillet tre kampe i 20/21-sæsonen og ingen kampe under Jess Thorup. Forsvarsspillerens store løn, alder og skadehistorik taget i betragtning, gør det svært at forestille sig, hvordan man skulle kunne skille sig af med sådan en spiller. Med en corona-pandemi, der gør at alle klubber lider økonomisk, hvem skulle så være interesseret i at hente en spiller, med så høj en løn, skadehistorik og mangel på spilletid? Andreas Bjellands niveau er åbenlyst faldet siden skiftet til FCK, og man kan have sin tvivl om spilleren kan hente samme løncheck et andet sted.
Man kan altså konkludere at København, har en stor udfordring i at mindske klubbens lønudgifter før man eventuelt kan kigge på andre spillere. Selvom de overnævnte eksemplar på, hvor hovedstaden muligvis kan mindske udgifter, står man også tilbage med spørgsmål og tvivl på spillere som; Marios Oikonomou, Nicolaj Thomsen, Karlo Bartolec og Sten Grytebust.
Er F.C. København i en position til at hente spillere i januar-transfervinduet?
København er, om man vil indrømme det eller ej, stadig Skandinaviens største klub. Men man må ikke overse, at der er stor konkurrencefra andre klubber, når det kommer til at hente store spillere til Superligaen. FC Midtjylland er, med sin deltagelse i denne sæsons Champions League og føring i Superligaen, et super interessant emne for spillere i udlandet, der skulle se mod dansk fodbold. Også AGF kan være en konkurrent, med deres store fremskridt i Superligaen.
Men hvad kan FCK fremfor alle andre klubber i Danmark? Hovedstaden har bevist en transfermodel, der tilbyder spillere med stort talent og ambitioner, at de kan udvikle sig, som fodboldspillere. København kan give spillere løftet om at spille om titler og deltage i europæisk sammenhæng (med undtagelse af denne sæson). Så FCK er i en fremragende position, hvor spillere i udlandet ved, at de kan få de fodboldmæssige udfordringer og opfylde deres ambitioner og efterfølgende blive solgt til en af fodboldens top 5 ligaer. F.C. København er også den klub i Danmark, der kan tilbyde de bedst mulige kontrakter. Rasmus Falk, der tidlignede én der skulle på et udenlandsk eventyr, forlængede for nylig sin kontrakt. En spiller af Falks kaliber viser også at FCK kan holde på sine stjernespillere, og altid være et konkurrencedygtigt hold, uanset hvilket tidspunkt en spiller skulle skifte til København. F.C. København kan altså tilbyde lukrative kontrakter, som andre klubber i Danmark ikke kan. Og København kan tilbyde det Ståle Solbakken kaldte en karriereplan.
Hvor kigger F.C. København efter nye spillere?
Transfermarkedet i sin helhed er pt., med økonomiske COVID19-udfordringer for alle klubber i verden, meget turbulent. Fodboldspillere, med en høj markedsværdi, kan ikke sælges til den pris klubberne gerne vil have, simpelthen fordi andre, interesserede klubber ikke har den stabile økonomi, og det samme gælder for København. Victor Nelsson er et stort salgsobjekt for FCK, men klubbens priskilt på Nelsson, kan være i strid med, hvad udenlandske klubber kan tilbyde. Derfor kan transferhandler altså trække meget længere ud end normalt. Og med et kort transfervindue i januar måned, kan det være et stort problem. Det betyder også at vi, som fans, må sætte os i FCKs sted og ikke forvente, at det muligt at hente flere eller bare enkelte spillere, det er en proces, der bare er længere og mere kompliceret end normalt.
William Kvist har, som midlertidig sportslig leder hos løverne, samlet et nyt sportsligt hold efter Ståle Solbakkens fyring. En træner i form af Jess Thorup hentet i belgiske Genk, assistenttrænerne Jacob Neestrup hentet i Viborg F.F. og Rubén Sellés, der for ikke længe siden var ansat i AGF. Og så en ny sportsdirektør, der tiltræder 1. april, Peter ’PC’ Christiansen ligeledes hentet i AGF. Kvist har altså spejdet lokalt - udover Thorup der dog er yderst velkendt fra dansk fodbold - efter ledere, der har løftet deres respektive klubber, til et helt nyt og konkurrencedygtigt niveau.
Derfor skal man vel ikke blankt afvise at Kvist, også har set sig varm på dygtige spillere i Superligaen, der kan løfte FCKs sportslige niveau, hen over foråret og fremadrettet. I Superligaen er der altså en masse unge talenter og niveauet har aldrig været højere end nu, fordelt på alle klubber. Allerede denne sæson er dygtige spillere som Mikkel Damsgaard, Mohamed Kudus og Alexander Bah skudt af til store internationale klubber. Alle spillere, der kunne have gjort en afgørende figur i F.C. København. Derfor skal man ikke være skuffet, hvis FCK kigger mod Superligaen for at hente nye spillere.
Fra udenlandske klubber er der rygtet store danske navne til FCK; Jacob Bruun Larsen, Frederik Sørensen og Lasse Schöne er navne, der er sat i forbundelse med København. Med et EM til sommer er der danske spillere i jagt på spilletid, for at blive udtaget til Kasper Hjulmands trup til sommer. Her kan FCK tilbyde spilletid, til danske og udenlandske spillere, der vil kæmpe for en plads til EM. Derfor kan hovedstaden være en lukrativ mulighed for mange store spillere.
Skal vi så forvente en spiller i januar?
Det nemme svar er “måske”, men det er meget kedeligt. Der er ikke mange penge at investere i det sportslige fra PS&E, så derfor skal F.C. København først og fremmest med økonomien spare gevaldigt på de lønudgifter, der i forvejen vejer tungt i klubben. Flere spiller skal simpelthen ud, før man tænker på, at nogle nye skal ind. Det er en proces, som er nemmere sagt end gjort, derfor kræver det et større arbejde forud for FCK.
Men med en EM-slutrunde - endda på dansk jord - lige om hjørnet, er det måske spilletiden for udenlandske og danske spillere, der taler for at København kunne blive et mål for nogle. Låne-/lejeaftaler er formentlig nøglen til, at F.C. København kan hente en midlertidig løsning til et løft af det sportslige niveau hen over foråret. Låneaftaler er også et ’win’ for klubben, da det kan betyde FCK kun skal betale 30, 40 eller - som i tilfældet Zanka - 50% af spillerens løn og derfor ikke får de store økonomiske udfordringer.
Jacob Bruun Larsen og Lasse Schöne med flere er meget ”sexede” navne, der kunne tilføjes til FCK-truppen. Men hele januar-transfervinduet afhænger konkluderet af mange ting og måske skal man, som fan, ikke forvente de store “indgående” transfers dette vindue, måske slet ikke nogen?
Denne klumme er skrevet inden FCKs leje af Mustapha Bundu.
David E. Bastian-Møller er medstifter af Copenhagen Sundays. Dengang og nu.
Han er far til to og glødende FCK-fan. Og det har han været siden '92.
David har arbejdet med medier og markedsføring siden han kunne gå.
Han tilhører fraktionen Copenhagen Cooligans og han hader BIF!