KAN FCKs BREDE TRUP ENDE SOM SIN EGEN FJENDE?
F.C. København har de seneste transfervinduer åbnet pengepungen og købt talrigt ind, og satset alt på at vinde det danske mesterskab nummer 14. Det er lykkedes heldigvis – måske netop fordi klubben har de bedste spillere – og den bredeste trup. Men heri ligger muligvis også faren for, at holdet "eksploderer" indefra. Cornelius Gabe ser flere farer i en bred trup.
Klubikonet Nicolai Boilesen har allerede ytret sin utilfredshed med at ryge på bænken. Og spørgsmålet er, om Jess Thorups luksusudfordring med at have så mange spillere at vælge imellem, kan blive klubbens store udfordring på den lange bane.
Copenhagen Sundays’ Cornelius Gabe åbner debatten og sætter en række spørgsmålstegn ved den store, brede trup.
Da F.C. København i november sidste år tog til Silkeborg, var københavnerne så ramt af skader i den i forvejen smalle trup, at man måtte udtage hele tre målmænd i ren og skær mangel på kampklare spillere. Frem mod den efterfølgende kamp mod Silkeborg 14. april - kun fem måneder efter - var situationen nærmest modsat. Her havde Jess Thorup hele 27 kampklare førsteholdsspillere at vælge mellem - samt Roony Bardghji og Elias Jelert, der endnu ikke var en officiel del af førsteholdet. Der er dog kun plads til 18 spillere ud af de 29 mulige i den endelige trup. Så hvordan holder man 29 spillere tilfredse, når der kun er 18 pladser til dem, og det som bekendt kun er 11, der kan spille på samme tid? Og er FCK næsten “afhængige” af skader hvis der ikke skal opstå utilfredshed med trænerteamets fodboldfaglige beslutninger?
FCK gik all-in på mesterskabet 2021/22, og PC og Thorup fik så meget kvalitet og ikke mindst bredde ind i truppen, at København resultatmæssigt kørte derud især i den første del af foråret. Det var ikke angrebsrelationer, sprudlende offensivt spil eller storsejre, der var hovedårsagen til, at F.C. København kunne køre klubbens 14. mesterskab hjem. Årsagen er i langt højere grad, at der så meget kvalitet, erfaring og bredde i den trup, at når man mangler et mål i Aalborg eller Herning kommer det på den ene eller anden måde – i begge tilfælde fra en rutineret – og højest sandsynlig løntung - spiller, som startede på bænken. Samtidig har hovedstadsklubben profiteret godt af en beton-defensiv, der kun lukkede seks mål ind og holdt hele 11 clean sheets i hele foråret. Det betyder, at man oftest kun skal score en gang for at vinde. Men kan FCK have strakt sig for langt i jagten på mesterskabet?
Det er jeg meget bekymret for, at storklubben har. Der har i løbet af foråret været spekulationer om utilfredse spillere i omklædningsrummet. Efter 1-3-nederlaget i Silkeborg blev de spekulationer udstillet for rullende kameraer, da anfører og stjernespiller Nicolai Boilesen udtrykte sin frustration. “Det er en hård skæbne, at fordi man er syg en kamp, og med det vi havde præsteret før det - også personligt, men også som hold - at man så, på grund af det er ude bagefter,” sagde den 30-årige forsvarsspiller til Copenhagen Sundays. Efterfølgende har BT også kunnet afsløre, at anføreren har afslået et forringet kontrakttilbud, og spørgsmålet om viceanførerens fremtid er virkelig oppe i luften.
Det kan være gift for et omklædningsrum, når anføreren offentligt går ud og kritiserer trænerens taktiske dispositioner, og det er noget, der kan splitte en trup. Det er ikke nogen hemmelighed, at der altid vil være kliker i et omklædningsrum, og det er i sig selv heller ikke noget problem. Det kan til gengæld blive et problem, hvis først en eller flere i en gruppering udtrykker sin frustration og utilfredshed med den sportslige stab. Man har tidligere set eksempler i England, hvor flere af de helt tunge, ældre og løntunge spillere har været sure på træneren og fået alt for meget magt, hvorefter træneren har mistet sin autoritet eller – for at bruge en rammende kliché - “tabt omklædningsrummet”. Sker det først, er der sjældent andre udveje end at fyre træneren. Og så ramler det ofte totalt sammen…
Tilbage til FCK lige nu: det er ikke kun i forsvaret, hvor der er - måske for - hård kamp om pladserne. Det samme er tilfældet i offensiven, men her er det - modsat i defensiven - spillet på banen, der har været udfordringen.
Noget Jess Thorup har italesat adskillige gange som værende afgørende for en sprudlende offensiv er relationer. Netop en sprudlende offensiv har københavnerne ikke været begunstiget af i dette forår, og det kan skyldes manglende kontinuitet på de offensive pladser. Superligaens førerhold har nemlig bare tre gange i dette forår stillet op med den samme offensive kvartet i flere kampe i træk. De offensive spillere har grundet den hårde konkurrence ikke haft tid til at blive spillet sammen og lære hinandens løbemønstre at kende eller få en indbyrdes spilforståelse. Det har også kunnet ses på outputtet fra frontmændene, der kun har lavet 22 mål i forårets 15 kampe.
Udover udfordringen med at holde omklædningsrummet tilfreds er en så bred trup også farlig, fordi man bliver meget afhængig af at få lavet de nødvendige salg. Både for at få dækket de store lønomkostninger til de mange velbetalte stjerner, men også for at kunne holde på yderst kompetente “breddespillere”, som eksempelvis David Khocholava og Lukas Lerager til tider er endt som. Det er vigtigt, at den slags spillere ikke tager videre, men bliver i klubben, for det er nemlig dem, der skal tage over når eksempelvis Denis Vavro og Jens Stage, som forventet, bliver skudt afsted til udlandet. Det samme gør sig gældende for de unge stortalenter, der til tider må have svært ved at tro på sine chancer på førsteholdet, når der bliver købt en dyr stjernespiller ind på netop deres position.
Indtil videre har både de unge talenter, nyindkøb og integrerede FCK-spillere været ofre for FCK’s enorme bredde. Det blev eksemplificeret i 0-1-nedsmeltningen i Parken mod Randers, da både talentet William Bøving, januar-indkøbet Paul Mukairu og den integrerede FCK-spiller Nicolai Boilesen blev bænket - for kun at nævne en enkelt fra hver kategori.
Hvordan løser hovedstadsklubben dette problem? Kan de 14-dobbelte guldvindere tåle at miste meget dygtige spillere og unge talenter i jagten på national og international succes? Er den nuværende trupsammensætning holdbar?
Spørgsmålene ligger på PCs og Jess Thorups bord, og svarene får vi i løbet af de kommende uger, måneder og år.
Hvad synes du? Er F.C. Københavns trup for stor og bred? Eller har den endelig den bredde du har drømt om? Kan du få øje på udfordringerne? Eller er det huller i osten?
Tekst: Cornelius Gabe
Foto: Copenhagen Sundays.
Cornelius er stor F.C. København-fan og endnu større transfer-nørd. Han bor på Frederiksberg og kan være på F.C. Københavns træningsanlæg på 30 sekunder.
Ud over dette medie er unge Gabe en del af podcasten Transfermania.